Suomen suurin massiivipuurakennus Katajanokan Laituri on saanut kansainvälisen arkkitehtuuripalkinnon
Helsingin uusin maamerkki, Katajanokan Laituri, on palkittu merkittävällä, kansainvälisellä lehdistön puuarkkitehtuuripalkinnolla Pariisissa. Rakennus on työeläkeyhtiö Varman rakennuttama ja Anttinen Oiva arkkitehtien suunnittelema. Haahtela toimi hankkeessa vastaavana projektinjohtajana suunnitteluvaiheesta alkaen.
Kansainvälinen lehdistö jakaa vuosittain puuarkkitehtuuripalkinnon, jonka tavoitteena on tuoda esille puuarkkitehtuurin huippuosaamista Euroopassa. Palkinnolla halutaan rohkaista erityisesti innovatiiviseen arkkitehtuuriin ja yhdistää puurakentamisen edelläkävijämaita. Mukana kilpailussa ovat Suomi, Sveitsi, Saksa, Ranska ja Ruotsi ja tuomariston jäsenet ovat eurooppalaisten puuarkkitehtuurilehtien edustajia.
Katajanokan Laituri palkittiin 27.2.2025 Pariisissa järjestetyssä ”14th Forum International Bois Construction” -puurakentamisen tapahtumassa. Palkinto myönnettiin nyt seitsemännen kerran.
Katajanokan Laituri valmistui vuonna 2024 ja rakennuksessa toimii metsäyhtiö Stora Enson pääkonttorin lisäksi Solo Sokos Pier 4 hotelli. Nelikerroksisen rakennuksen katolla on laaja kattoterassi monilajisine rantaniittyineen. Katutasossa on kaikille kaupunkilaisille avoimia ravintoloita, kahviloita sekä toimisto- ja kongressitiloja.








Katajanokan Laituri on suunnannäyttäjä puurakentamiselle
Haahtelan projektinjohdon rooli rakennushankkeessa oli merkittävä. Rakennuspaikka on niin kaupunkikuvallisesti kuin teknisestikin vaativa. Kiinteistön julkisivuratkaisu perustuu kaksoisrakenteeseen, jossa uloin lasista, luonnonkivestä ja alumiinista koostuva rakenne suojaa merituulilta, vaativilta sääoloilta ja laivamelulta sekä on jatkumoa kivirakenteiseen ympäristöön. Yleensä suurten puutalojen jäykistävät rakenteet ovat betonia, mutta Katajanokan laituri on ensimmäinen hanke, jossa myös rungon jäykistys on toteutettu puulla. Rakennuksen sisätiloissa puuta on myös jätetty mahdollisimman paljon näkyviin.
Katajanokan rakennushanketta ohjasivat vaativien olosuhteiden lisäksi korkeat tavoitteet rakennuksen elinkaaren aikaisten ilmastovaikutusten huomioonottamiselle. Tavoitteena hankkeessa oli suunnitella rakennus, joka on pitkäikäinen, helposti muunneltavissa, monikäyttöinen, vähähiilinen ja energiatehokas.
Palkintoraati antoi kiitosta erityisesti kantavien rakenteiden näkyvyydestä ja puun kauniista esille tuomisesta yksityiskohdissa, joka luo lämpimän ja kutsuvan tunnelman. Anttinen ja Oiva arkkitehtien suunnittelema rakennus onnistui täydentämään vanhaa, arvokasta ympäristöä. Puu on vahvasti läsnä rakennuksessa; se näkyy rakenteissa, verhouksessa ja sisustuksessa. Eri puulajien käyttö luo lämpimän ja kutsuvan tunnelman.
Maailmanmittaluokassakin kunnianhimoinen projekti, joka pysyi tavoitteissaan projektinjohtomallilla toteutettuna
Hanke on toteutettu Haahtelan projektinjohtomallilla. Kaikki urakoitsijat sitoutettiin aikataulun laadintaan sekä suunnitteluratkaisuiden hienosäätöön yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa jopa lähes vuosi ennen töiden aloittamista. Puurunko ja mm. vesikatto sisälsivät valtavan määrän kaikille hankkeen osapuolille uudenlaisia yksityiskohtia. Runko valmistui aikataulussaan ja käytännössä virheettömästi.
Kohde on mallinnettu Haahtelan kehittämällä Realaizer-simulaatioteknologialla laadukkaan ja tavoitteellisen rakentamisen varmistamiseksi. Realaizeria käytettiin mm. hiilijalanjäljen ja kustannusten laskennassa sekä hankkeen tavoitteen asetannassa ja ohjauksessa.
→ Lue lisää Haahtelan Realaizerin käytöstä vaativissa rakennushankkeissa
”Hanke oli myös Haahtelalle haastava ja uutta opettava. Rakentamisessa käytettiin mm. yli 400 000 kappaletta ruuveja ja työkoneet olivatkin kovalla koetuksella. Suunnittelimme projektin eri vaiheet erityisellä tarkkuudella ja ennakoinnilla. Rakennuksen aikataulu laadittiin puoli vuotta ennen runkotöiden aloitusta ja siinä pysyttiin täydellisesti. Hanke valmistui täysin ajallaan. Työmaalla toteutimme kahdeksan tunnin tahtituotantoa, joka on maailman mittakaavassakin erittäin kunnianhimoinen tapa rakentaa. Olemme ylpeitä lopputuloksesta ja iloisia kaikkien hankkeessa mukana olleiden ammattilaisten puolesta, että Laituri saa myös kansainvälistä tunnustusta,” kertoo Sami Rämänen Haahtelan projektinjohdosta.

Kuvassa Katajanokan Laiturin hankkeen palkintoa vastaanottamassa työmaapäällikkö Jari Salonen (vas.), projektipäällikkö Tuomas Kortelainen sekä projektinjohtaja Sami Rämänen.
Katajanokan Laiturin hankkeen osapuolet
Rakennuttaja: Varma
Projektinjohto ja päätoteuttaja: Haahtela
Pääsuunnittelu: Anttinen Oiva Arkkitehdit
Arkkitehti: Anttinen Oiva Arkkitehdit
Rakennesuunnittelu: Sweco Finland
LVIAS-suunnitttelu: Granlund
Palotekninen suunnittelu: KK Palokonsultit
Akustiikkasuunnittelu: Akukon
Pohjarakennusurakoitsija: Kreate
Julkisivu-urakoitsija: Haka Pks
Katajanokan Laituri
Katajanokan laituri on Suomen suurin massiivipuurakennus ja täysin uniikki puurakennushanke. Rakennushanketta ohjasivat vaativien olosuhteiden lisäksi korkeat tavoitteet vähähiilisestä, energiatehokkaasta ja muuntojoustavasta rakennuksesta.
Lue lisää
Lue lisää
Business Finland rahoittaa merkittävällä summalla Haahtelan vastuullisen rakentamisen tutkimusta
Tutkimusprojektin tavoitteena on yksittäisen kiinteistön rakentamisen sekä elinkaaren päästöjen arvioinnin ja ohjaamisen mahdollistaminen jo ennen rakennuksen varsinaista suunnittelua.
Lue lisääKatajanokan Laituri yleisön suosikki Tekla BIM Awards Suomi 2024 -kilpailussa
Katajanokan Laituri sai Tekla BIM Awards Suomi 2024 -kilpailussa kunniamaininnan ja oli yleisön suuri suosikki. Voittajaksi valittiin tänä vuonna Kruunuvuorensilta. Onnea voittajalle!
Lue lisääKatajanokan Laituri on voittanut Puupalkinnon 2024
Katajanokan Laituri on uniikki ja ison mittakaavan puurakennushanke, jossa on tehty rakennusaikana ennennäkemättömiä ja -tekemättömiä ratkaisuja. Laiturin tavoitteena on näyttää suuntaa nykyaikaisen puunkäytön tulevaisuudelle. Rakennus voitti Puupalkinnon 2024.
Lue lisää