Katajanokan Laituri

Katajanokan Laituri on suomalaisen puurakentamisen sekä vastuullisen rakentamisen käyntikortti.

Rakennusaika:
2021-2024
Pinta-ala:
23 000 brm²
Katajanokan laituri on Suomen suurin massiivipuurakennus ja täysin uniikki puurakennushanke, jonka omistaa työeläkeyhtiö Varma ja jonka on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit. Rakennuspaikka on niin kaupunkikuvallisesti kuin teknisestikin vaativa. Julkisivuratkaisu perustuu kaksoisrakenteeseen, jossa uloin lasista, luonnonkivestä ja alumiinista koostuva rakenne suojaa merituulilta, vaativilta sääoloilta ja laivamelulta sekä on jatkumoa kivirakenteiseen ympäristöön. Yleensä suurten puutalojen jäykistävät rakenteet ovat betonia, mutta Katajanokan laituri on ensimmäinen hanke, jossa myös rungon jäykistys on toteutettu puulla. Sisätiloissa puuta on jätetty mahdollisimman paljon näkyviin – se näkyy, tuoksuu ja tuntuu.
Hanke on toteutettu Haahtelan projektinjohtomallilla, ja siinä oli noin 60 osaurakkaa. Kaikki urakoitsijat sitoutettiin aikataulun laadintaan sekä suunnitteluratkaisuiden hienosäätöön yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa hyvissä ajoin, jopa lähes vuosi ennen kuin heidän varsinainen urakkansa alkoi. Puurunko ja mm. vesikatto sisälsivät valtavan määrän kaikille hankkeen osapuolille täysin uudenlaisia yksityiskohtia, joiden toteutus onnistui ensiluokkaisesti. Runko valmistui aikataulussaan ja käytännössä virheettömästi.
Rakennuksen toimisto-osan pääkäyttäjä Stora Enso on ollut hankkeessa mukana alusta saakka. Toimistotilat on suunniteltu loppukäyttäjän tarpeita palvellen ja tarjoavat muuntojoustavan ja monipuolisen työympäristön käyttäjän tarpeisiin. Myös rakennuksen toinen pääkäyttäjä, hotellioperaattori Sokotel liittyi mukaan hankkeeseen jo rakennusvaiheessa.
Rakennushanketta ohjasivat vaativien olosuhteiden lisäksi korkeat tavoitteet vähähiilisestä,  energiatehokkaasta ja muuntojoustavasta rakennuksesta. Monialaisuus ja korkea osaamistaso olivat hankkeen vahvuuksia, sillä osapuolet ovat yhdessä ratkoneet haastavia tilanteita ja luoneet toimivia ratkaisuja tilaajan reunaehdot sekä kustannukset huomioiden. Kohde on mallinnettu Haahtelan kehittämällä Realaizer-simulaatio-ohjelmalla laadukkaan ja tavoitteellisen rakentamisen varmistamiseksi. Realaizeria käytettiin mm. hiilijalanjäljen ja kustannusten laskennassa ja hankkeen tavoiteasetannassa.

Kategoriat

Asuinrakennus
Julkiset rakennukset
Liiketilat
Toimistotilat

Katajanokan Laituri yleisön suosikki Tekla BIM Awards Suomi 2024 -kilpailussa

Katajanokan Laituri sai Tekla BIM Awards Suomi 2024 -kilpailussa kunniamaininnan ja oli yleisön suuri suosikki. Voittajaksi valittiin tänä vuonna Kruunuvuorensilta. Onnea voittajalle!

Lue lisää

4 x Kiinnostava fakta

Suomen suurin massiivipuurakennus. Ensimmäinen hanke Suomessa, jossa myös rungon jäykistys on toteutettu puulla.

Rakentamisessa käytetty ruuveja 400 000 kpl, 100 erilaisia, max. 80 cm pituisia.

Rakentaminen on toteutettu tahtituotannolla, 8 tunnin tahdilla, joka on maailman mittakaavassakin erittäin kunnianhimoinen.

Laiturin runkotyö tehtiin aikataulutettua 6kk nopeammin ja aikataulu piti paikkansa 2 pvän tarkkuudella.

Palkinnot

RIL-palkinto 2024

Katajanokan Laituri on vuoden 2024 RIL-palkinnon finalisti.
RIL ry (Finnish Association of Civil Engineers) jakaa vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, joka edustaa parhaiten laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista.

Puupalkinto 2024

Vuoden 2024 puupalkinnon voitti Katajanokan Laituri. Puupalkinto myönnetään vuosittain rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty innovatiivisella tavalla.

Tekla BIM Awards 2024

Katanjanokan Laituri oli yleisön suuri suosikki ja sain lisäksi raadilta kunniamaininnan. “Hankkeessa eri materiaalit kuten puu, betoni ja lasi on sovitettu hienosti harmonisesti yhteen. Tietomallia on selvästi käytetty moneen rakentamisen osa-alueeseen esisuunnittelusta valmiiseen rakennukseen saakka.”
Jari salonen Haahtela
”Toimimme hankkeessa päätoteuttajan vastuulla, joka tarkoittaa rakennuksen suunnittelunohjausta hankesuunnittelusta lähtien, aikataulutusta, työmaan toteutusta, osaurakoitsijoiden valintaa sekä vastaanotto- ja takuuajan toimenpiteiden koordinointia.”
Jari Salonen
työpäällikkö
Haahtela

Tutustu muihin hankkeisiimme

Amos Rex museo & Lasipalatsi

Lasipalatsin peruskorjaus ja täysin maan alle tehty uudisrakennus Amos Rex yhdistää kolmen vuosisadan arkkitehtuurin.

Lue lisää

Kauppakeskus Forum

Haahtela toteutti kaikkien tunteman kauppakeskus Forumin peruskorjauksen vuonna 2012-2015.

Lue lisää

Pasilan Keskitorni

Suomen korkein toimistorakennus nousee Keski-Pasilaan Triplan viereen. Hanke toteutetaan Haahtela-mallilla.

Lue lisää